La Presidenta de DDiPAS, Fina Rubio, participarà a la IX Jornada Anual de l’Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) que sota el títol “La societat que volem les dones” reunirà el pròxim 28 de febrer a dones líders, sàvies i implicades des de fa temps en un canvi de paradigma per aconseguir fer realitat la societat que volem.

Volem una societat on governin la pau, l’amor i el seny. Volem una governança amb visió de futur, a llarg termini, que tingui com a centre a les persones, a les dones i als homes; que sigui inclusiva i basada en l’amor a l’èsser humà.

Les Nacions Unides ha marcat un camí a seguir els anys vinents per tal d’avançar cap a un món més sostenible i equilibrat: l’Agenda 2030. En aquest camí s’especifica una condició imprescindible i inexcusable que és que hi hagi un 50% (50×50) de dones en tots els llocs de presa de decisió.

Cal reconèixer el lloc de les dones 

Les dones hem guiat la revolució silenciosa més rellevant de la història. Al llarg dels anys, dels segles, dels mil.lennis, hem superat tots els obstacles que ens hem anat trobant pel simple fet de ser dones. Som el 60% de llicenciades i obtenim les millors qualificacions. Treballem i, a la vegada, procreem i cuidem les nostres famílies.

La societat segueix sense reconèixer el nostre lloc, sense donar-nos l’espai per participar, per decidir, per contribuir com a un membre més, en igualtat de condicions. La bretxa salarial entre homes i dones es manté entre el 19% i el 26%, i el 70% d’empreses catalanes no tenen cap dona en els seus òrgans de direcció. 

En les institucions públiques estem relegades a posicions secundàries o a àmbits educatius o socials, però no participem de les decisions pressupostàries ni estratègiques. Carreguem amb el 67% del treball de cura a la família, respecte al 33% que aporten els homes i tenim l’índex més alt de pobresa (la diferència entre la pensió mitjana d’un home i d’una dona és del 31%).

Observem amb preocupació que la societat està immersa en una crisi geopolítica, econòmica i de valors que els conflictes i la confrontació, per descomptat, no estan resolent. Els grans objectius del mil.lenni no s’han acomplert.

Estem convençudes que encara som a temps de repensar el món, tots junts, homes i dones. Les dones estem preparades per aquest repte i, a més a més, com a mares, som preservadores de la vida.

Ara toca fer un pas endavant pel bé de la societat i del sistema en el qual ens organitzem, per l’amor als nostres fills i a les generacions presents i futures. Hem de construir entre tots i totes, per primera vegada a la història, un país en clau de gènere en el qual s’integri l’interès i les necessitats de les dones, el seu punt de vista, els seus coneixements i els seus valors.

Avui somiem la societat que volem les dones per a les nostres filles i els nostres fills, volem una governança amb visió de futur, que tingui com a centre a les persones (dones i homes), inclusiva i basada en l’amor a l’ésser humà.

La contribució del talent de les dones en el món social, empresarial i institucional és imprescindible per assolir una societat més justa i de progrés.

Perquè la teva implicació suma, t’esperem el proper 28 de febrer al CaixaForum.

Amplia la informació al web de l’ODEE

%d bloggers like this: