Un altre model comunicatiu és possible; ens va quedar clar després d’escoltar a la Irene Yúfera en la seva ponència marc a la 6a Jornada DDiPAS. No se’ns escolta igual a les dones que als homes, i ‘comunicativament’ ocupem espais diferents. En bona part, perquè les dones ens ’disminuïm’, fem petit el nostre discurs, de la mateixa forma que tendim a no ocupar les primeres files, ens costa significar-nos fent preguntes en públic, no ens auto proposem o ens entestem a amargar-nos darrere del plural.

La indirecció, els prefacis d’auto disminució ritual i l’ocultació dels propis èxits són trets de l’estil comunicatiu femení.

Laia Grabulosa i Irene Yúfera en un moment de la ponència d’aquesta.

I aquest paradigma té les seves conseqüències. Se’ns considera més insegures del que som. Semblem menys autoritzades a dir el que diem. I el nostre discurs sembla menys legitimat i resulta més susceptible de ser interromput o no tingut en compte. Reconeixem públicament la importància de la col·laboració, però “nosaltres”, “l’equip” o “el departament” amaguen els nostres triomfs més sovint que els d’ells.

Com fer-ho doncs perquè la comunicació, no només el llenguatge, sigui igualitària?

Hi ha trets comunicatius eficaços en l’estil femení i en l’estil masculí. De moment, per aconseguir una comunicació no sexista, podem pensar accions des de la SORORITAT.

Intervenir, per exemple, quan una companya fa servir rituals d’auto disminució per posar de manifest que són mecanismes de cortesia, recordar que el “nosaltres” dit per una dona pot estar amagant un “jo”, i fomentar discursos en què es puguin mostrar les aportacions personals sense oblidar la contribució del grup, són algunes de les propostes que ens va fer la Irene Yúfera.

Hem de ser molt fermes – ens va recordar– en ser escoltades en un model comunicatiu diferent. Comunicar des de la sororitat, i aguantar!

No només volem ser visibles… També volem ser escoltades, sense prejudicis. 

Presentació en PPT de la Irene Yúfera

Vídeo de la seva intervenció

Experiències i bones pràctiques

A la 6a Jornada DDiPAS vam compartir experiències de comunicació molt enriquidores. L’Àgueda Bañón, cap de Comunicació de l’Ajuntament de Barcelona, ens va explicar com les resistències vers un nou llenguatge sovint han vingut de dins de la mateixa administració local i com la necessitat de canvi, a poc a poc, s’ha anat guanyant lloc mitjançant exitoses campanyes com la de ‘BCN Antimasclista’.

Taula d’experiències amb Marta Molas, Àgueda Bañón i Júlia Vega, moderada per Gemma Altell.

Amb la Júlia Vega, d’Almena Feminista, vam repassar els esforços d’aquesta cooperativa per aconseguir que el discurs feminista arribi als mitjans de comunicació i el seu treball col·laboratiu amb 37 entitats per fer diagnosi i formació sobre comunicació amb perspectiva de gènere. La Marta Molas, de La Clara Comunicació va posar l’accent sobre els reptes que suposa la revisió del llenguatge i la representació de la dona tant a la comunicació interna com externa.

PPT Júlia Vega, d’Almena Feminista

Fragment en vídeo de la Taula d’Experiències

Sílvia Aldavert, Premi Aspàsia 2018

Sílvia Aldavert recull el Premi Aspàsia 2018.

Emocionada, la coordinadora de l’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears (APFCIB), Sílvia Aldavert, va recordar en l’acte de lliurament del Premi Aspàsia 2018 que l’empoderament de les dones comença garantint la sobirania corporal i l’autodeterminació “perquè som subjectes de drets i és fonamental establir amb claredat la relació entre aquests i la nostra autonomia sexual i reproductiva. Així ho he viscut, així ho practico i ho practicaré”.

La Sílvia, que va compartir nominació a aquest premi amb Rosa Cendón i Gisela Vaquero, també va recordar la importància de teixir aliances entre les dones, els moviments de dones i les entitats feministes “perquè juntes sempre hem estat més fortes”. El guardó d’enguany vol ser un reconeixement a la seva llarga trajectòria i militància activa en l’àmbit social i associatiu i pel seu treball concret en la defensa dels drets fonamentals de les dones, en especial els drets sexuals i reproductius.

El guardó d’aquesta edició, creat en conveni amb la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, ha consistit en una aquarel·la sobre paper de Miranda Pastor, titulada ‘Estudi de Natura VI’.

Vídeo lliurament Premi

Vídeo 3 finalistes

Més informació i materials de la #6JDDiPAS aquí 

%d bloggers like this: