Donades les circumstàncies excepcionals vinculades a la pandèmia i com han fet aflorar el rol de les dones davant l’emergència, l’organització del Premi Aspàsia ha valorat la necessitat de fer un reconeixement explícit a totes les dones imprescindibles durant aquesta crisi, sobretot aquelles que han passat desapercebudes a ulls dels mitjans i dels reconeixements institucionals. 


La voluntat del Jurat ha estat premiar aquelles dones que per la seva dedicació, esforç i treball durant aquests darrers mesos, han col·laborat per atendre les persones que més ho han necessitat, posant moltes vegades en perill la seva salut i el seu benestar. El jurat ha valorat la dedicació d’aquestes dones, i ha volgut evidenciar el reconeixement a totes aquelles persones que s’han mantingut en l’anonimat, restant invisibles perquè ningú ha valorat la seva activitat com un fet necessari per a l’atenció i cura de la ciutadania, i per tant han restat invisibles davant de la societat, sense gaudir de cap mena de consideració per la seva tasca. 


El jurat considera, a més, que en la majoria dels casos les dones que desenvolupen aquestes ocupacions, com són les de neteja, o treballs de cura, pateixen condicions laborals del tot injustes, amb salaris baixos, contractes precaris i una contínua inseguretat en les relacions laborals en què viuen, patint discriminacions importants que podríem definir en una explotació inhumana que només la necessitat d’aconseguir uns ingressos per viure justifiquen la seva acceptació. Entre els col·lectius de dones que pateixen aquestes condicions, el jurat no vol oblidar les emigrants que no tenen regularitzada la seva situació i viuen en situacions d’una gran precarietat. 


La voluntat del jurat és doncs que reconeixent aquests col·lectius s’evidenciï una doble problemàtica, primerament la seva invisibilitat, i alhora les injustícies que al llarg del temps estan patint en una societat que discrimina i on l’equitat de gènere no està encara plenament assolida. 

COL·LECTIUS PREMIATS
El Jurat ha escollit tres col·lectius valorats com els més representatius d’aquest univers divers de dones treballadores, que si bé sempre han desenvolupat una tasca important i necessària per a la ciutadania, amb la pandèmia s’ha evidenciat encara més valuosa la seva col·laboració i el seu compromís personal ver la societat. 


Persones voluntàries d’acció social: premiades pels valors de comunitat i participació que representen a través de les xarxes creades amb l’objectiu d’arribar on no han arribat les institucions i per la defensa de la solidaritat i corresponsabilitat davant d’una societat en un moment de crisi. Així com per la creació d’iniciatives innovadores, com les xarxes de suport que s’han desenvolupat a tot el territori català i que han transformat situacions de dificultat a través de la seva solidaritat. 

Personal de neteja i cura de persones dependents a llars privades: el jurat ha valorat la tasca d’aquest col·lectiu altament feminitzat per trobar-se en primera línia en la lluita contra l’expansió del virus del Covid 19 i cobrir les necessitats vitals de moltes persones vulnerables, sovint patint el confinament fora de les seves pròpies llars. El jurat vol visibilitzar la tasca d’aquest col·lectiu que ha prestat uns serveis que van més enllà de la cobertura d’una necessitat vital o material perquè han donat companyia, escolta i estima, posant en perill la seva salut i la de les persones que les envolten en unes condicions laborals altament precaritzades i en un col·lectiu on moltes de les persones que en formen part es troben en situacions irregulars, fet que provoca una major vulnerabilitat i la impossibilitat d’accedir a les ajudes econòmiques de les administracions.   

Personal de neteja d’espais privats: Finalment, el jurat també ha volgut premiar al personal de neteja d’espais privats, especialment de centres de salut i residències de persones grans pel servei fonamental prestat durant la pandèmia, que ha significat un factor essencial per a garantir la qualitat de l’atenció sanitària, evitar contagis i assegurar les condicions òptimes per la cura de les persones, i que ha hagut d’afrontar llargues hores de treball, amb horaris intempestius i un gran volum de feina amb la tensió afegida del perill de contagiar-se de la malaltia. 
 
El Premi es donarà a persones individuals anònimes en representació dels col·lectius i que han estat seleccionades per aquests mateixos. Ens agradaria que el Premi ASPASIA fos un referent en el reconeixement i visibilització de la tasca d’aquestes dones, i sobretot, signifiqués una crida per la millora de l’equitat de gènere i de les condicions actuals del mercat laboral.

Els guardons es lliuraran el pròxim dijous 8 d’octubre a La Bonne. I com tot enguany, aquesta edició promet ser especial i diferent.

Si ens hi voleu acompanyar a l’acte de lliurament, fet que ens agradaria molt, inscriviu-vos aquí.

Si ho preferiu, teniu la possibilitat de seguir-lo en streaming via Youtube aquí

Nota de premsa en pdf

Programa en pdf

%d bloggers like this: