El Premi ASPÀSIA té per objectiu valorar la trajectòria vital i professional de persones que, amb
les seves iniciatives i accions, hagin afavorit l’equitat de gènere i hagin treballat en defensa de
l’apoderament de les dones.
El Premi pretén reconèixer el compromís i el treball realitzat des de la praxi, la reflexió i/o la
recerca, i valorarà que l’actuació de la persona hagi tingut un impacte social rellevant. Els
moviments associatius i les organitzacions socials han estat espais naturals de participació en
el desenvolupament d’aquestes trajectòries destacades.

Edició premi Aspàsia 2019

La periodista Isabel Muntané ha estat guardonada amb el Premi Aspàsia 2019 en defensa de l’equitat de gènere, entregat aquesta tarda a la Sala Vallespí de l’Espai de Dones Francesca Bonnemaison. Membre de la campanya ‘On són les dones’, ha estat reconeguda per la seva trajectòria destacada en l’àmbit de la comunicació des de la lluita per transformar les construccions socials i l’imaginari col·lectiu respecte de la dona i del seu rol. 

El Jurat ha volgut distingir així la seva trajectòria “destacada en l’àmbit de la comunicació des de la lluita per transformar les construccions socials i l’imaginari col·lectiu respecte de la dona i del seu rol”. La seva tasca, a més, ha anat encaminada en donar visibilitat a les dones en els mitjans de comunicació, destacant la iniciativa ‘On són les dones’ la qual ha posat l’accent en la invisibilitat i la falta de veu de les dones en els espais públics, fet que ha interpel·lat tant els mitjans com a la societat en el seu conjunt.

Isabel Muntané, compta amb una trajectòria sòlida en el món de la comunicació tradicional, on va fer una gran tasca, però posteriorment va sortir d’aquest entorn, i de la seva zona de confort, per fer una aposta que suma la comunicació amb activisme social. Amb compromís i implicació personal, va engegar l’Almena Cooperativa, entitat d’iniciativa social que vol motivar el canvi de paradigma cap a nous models de gènere en la nostra societat. A través d’aquest espai ha desenvolupat projectes innovadors com la Xarxa Associativa de Comunicació Feminista, la qual té per objectiu incrementar la influència social i política dels col·lectius i entitats feministes.

El compromís de la Isabel també arriba al món acadèmic, on va donar impuls i co dirigir el primer Màster de Gènere i Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, màster pioner a tot l’Estat i que ha format a moltes i molts professionals en aquesta temàtica.

Menció especial a Mireia Fontanet

A més, el Jurat del Premi Aspàsia també ha volgut fer una menció especial a la trajectòria d’altra finalista al premi, la Mireia Fontanet Viladot, Coordinadora de polítiques d’igualtat, joventut, sanitat, immigració i persones grans a l’Ajuntament de Tàrrega, pel seu treball d’apoderament de les dones en el món rural, a través de la política local, on ha impulsat projectes d’igualtat efectiva entre dones i homes, i del col·lectiu LGTBIQ. A més, Mireia Fontanet ha treballat des de la interseccionalitat de les desigualtats, considerant també la migració com un element multiplicador d’aquestes.

LLEGEIX LA CRÒNICA SENCERA

Bases del VII Premi ASPÀSIA (PDF)

Organitzat conjuntament per

Si voleu, podeu consultar edicions anteriors del Premi Aspàsia

Edició premi Aspàsia 2018

Edició premi Aspàsia 2017

Edició premi Aspàsia 2016 

Edició premi Aspàsia 2015

Edició premi Aspàsia 2014

Edició premi Aspàsia 2013