La Sala Maragall del Pati Llimona es va omplir dilluns per sentir les dues ponents del 1r Diàleg DDiPAS al voltant del lideratge femení: Sara Berbel i Sílvia Requena. Una de les conclusions en què van estar d’acord és que el lideratge femení existeix, però ni és exclusiu de les dones, ni totes les dones l’exerceixen.  A partir de la pregunta ‘Què aporten les dones a les organitzacions socials i empresarials?’, les convidades van contrastar les seves visions i la seva experiència.

Sara Berbel, Doctora en Psicologia Social i experta en polítiques d’igualtat de gènere, va obrir foc amb dades que avalen la pèrdua que suposa no aprofitar el talent femení: més enllà dels efectes intangibles en termes socials i personals, s’ha calculat que es tradueix en 977 milions d’euros anuals. Diferents estudis (Katalyst, McKinsey) conclouen que les empreses amb equips directius mixtes obtenen millors resultats: un 53% més de rendibilitat sobre els recursos propis i un 63% més en retorn del capital invertit, entre altres paràmetres analitzats.

Malgrat aquestes dades, ni tan sols el tercer sector social –que, segons Berbel, està més a prop de la paritat que el teixit empresarial— és conseqüent: si bé un 35% dels càrrecs directius estan ocupats per dones, la presidenta d’ECAS i membre de la Junta de Govern de DDiPAS  Teresa Crespo va recordar que es tracta d’un sector molt feminitzat en què les dones estan subrepresentades en els òrgans de decisió i poder, i sobrerepresentades en les franges de major vulnerabilitat.

Sílvia Requena, advocada i professora de Dret, va assenyalar com a assignatura pendent de la  investigació al voltant de les diferències de gènere la sistematització de les dades i els resultats dels diferents estudis que es duen a terme des de diversos camps. Però, malgrat les contradiccions que es manifesten, va coincidir amb Berbel que una de les diferències més significatives del lideratge femení és que és ‘transformacional’, en lloc de ‘transaccional’. Com a “receptes necessàries per seguir posant en valor el lideratge femení”, Requena va destacar el foment de les relacions de proximitat, la mediació i la solidaritat. “Cal superar el poder individual i la competició a favor de la cooperació”, va afirmar.

Entre les noves formes de lideratge descrites durant la sessió, destaquen precisament el lideratge compartit (o ‘codirecció’), el lideratge autèntic (que incorpora l’ètica en el seu desenvolupament) i el lideratge en xarxa. Quant a l’aportació de les dones –més enllà del cultiu d’aquests enfocaments–, Berbel va apuntar: les noves maneres d’organització del temps (més en sintonia amb l’horari europeu que amb el mediterrani), la igualtat d’oportunitats i de resultats, i l’establiment de xarxes.

Per anar guanyant visibilitat i avançant en igualtat, les recomanacions de Berbel passen per “anar a tot arreu on ens convidin, revaloritzar-nos entre nosaltres, reivindicar els casos d’èxit, implantar plans a les pròpies organitzacions i ‘fer cantera’ perquè les joves ho tinguin més fàcil”.

Podeu llegir aquí la presentació completa de la Sílvia Requena (PDF).

Categories: Uncategorized

%d bloggers like this: