La xarxa DDiPAS i La Confederació hem presentat avui el full de ruta que ha de guiar el tercer sector social cap a l’equitat de gènere. Ho hem fet en la Jornada ‘Gestionem el canvi cap a l’equitat de gènere‘ celebrada al Palau Robert de Barcelona.

La proposta de canvi que hem treballat plegades inclou un informe quantitatiu ‘pioner’ que permet aprofundir en la realitat de l’ocupació en el Tercer Sector Social des de la perspectiva de gènere, una guia amb 30 propostes d’acció pel foment de l’equitat de gènere ordenades en un full de ruta en 4 fases per orientar a l’acció a aquelles entitats que vulguin apostar per la gestió del canvi i un programa pilot d’acompanyament especialitzat per gestionar la transformació en el si de les organitzacions.

L’objectiu d’aquest pla sectorial fet públic avui és acompanyar i potenciar els processos necessaris per transformar les organitzacions del Tercer Sector i reforçar la presència de les dones en els seus òrgans de govern i de direcció.

Programa d’acompanyament especialitzat a partir del pròxim setembre

Amb la voluntat d’acompanyar al sector en la millora contínua i en els processos de generació de canvis, DDiPAS i La Confederació tenen previst engegar a partir del pròxim setembre un programa pilot d’acompanyament especialitzat a entitats del Tercer Sector català.

La convocatòria de participació s’obrirà al setembre pròxim i se’n podran beneficiar 6 organitzacions escollides entre les demandants. Es tracta d’un programa innovador i transformador que, a més d’impactar en el si de les organitzacions participants, contribuirà a sistematitzar les experiències en benefici del conjunt del sector. En breu difondrem el formulari d’inscripció.

L’ocupació en el Tercer Sector des de la perspectiva de gènere

La primera recerca quantitativa sobre la realitat de l’ocupació en el Tercer Sector Social des de la perspectiva de gènere , promoguda per DDiPAS i La Confederació, ha permès concretar unes conclusions i els reptes sobre els que s’assenta aquesta estratègia sectorial.

D’acord amb les dades analitzades, un 74% de les persones contractades al Tercer Sector Social a Catalunya són dones i sembla clar que el gènere té impacte en les trajectòries professionals que homes i dones duem a terme en el Tercer Sector.

Algunes de les conclusions que s’apunten són:

  1. Les diferències de gènere varien i s’eixamplen en funció del tipus d’organització, segons volum d’ingressos (les bretxes de gènere s’eixamplen en paral·lel al creixement de l’organització en nivells de contractació i volums econòmics), any de constitució (en les organitzacions constituïdes abans del 1980 es dóna una major presència femenina en les direccions d’aquestes entitats) i forma jurídica (els homes tenen més presencia en les direccions de les fundacions i les entitats de segons nivell).
  2. Segregació horitzontal. La feminització de la cura. En el Tercer Sector Social les dones estan concentrades majoritàriament en els àmbits d’activitat directament vinculats a les cures. Les dones estan sobre representades en els àmbits d’actuació on aquesta vinculació és directa: Atenció precoç 95%; Atenció domiciliaria 91%; Educació i formació (incloses les escoles bressol) 81%; Atenció a la gent gran 81%.
  3. Segregació Vertical. El sostre de vidre. La presencia global paritària en els òrgans de govern i en la direcció i gerència de les entitats amaga les bretxes de gènere existents a l’interior. Els homes son majoritaris (60%) en les presidències de les grans organitzacions (volums econòmics superiors als cinc milions d’euros), mentre que les dones tenen més presencia (58%) en les presidències de les organitzacions petites (menys de 100.000 € d’ingressos anuals.
  4. Les bretxes salarials. Una reduïda bretxa salarial sectorial de 3% que s’eleva al 13% en les categories professionals més altes.

A partir d’aquestes primeres dades, tant DDiPAS com La Confederació adverteixen que “cal sistematitzar les dades disponibles i incorporar nous indicadors que facilitin aquesta anàlisi de gènere”. Un segon repte­ –apunten– té a veure amb “la necessitat, i la voluntat, d’incorporar en les nostres organitzacions aquesta mirada de gènere que ens permeti veure les desigualtats invisibles i incorporar la seva erradicació com un objectiu estratègic de les entitats. Per a fer-ho ens cal avançar en eines, de reflexió, de gestió i d’avaluació”.

En definitiva, l’aliança estratègica entre la xarxa DDiPAS –amb més de 255 professionals de l’acció social associades— i La Confederació –organització empresarial que representa les entitats no lucratives que presten serveis socials i d’atenció a les persones a Catalunya– busca donar resposta als reptes plantejats, enfortint el sector no lucratiu de serveis a les persones i esdevenint punta de llança en aquesta matèria d’acord amb els valors i models organitzatius propis del Tercer Sector i de l’Economia Social.

DESCARREGA’T LA Guia de Gestió del canvi pel Foment de l’equitat de gènere al Tercer SEector Social de Catalunya

DESCARREGA’T L’INFORME ‘L’ocupació al Tercer Sector Social des de la perspectiva de gènere’

Nota de premsa relacionada

Galeria d’imatges

%d bloggers like this: